Pedagogisk - psykologisk tjeneste (PPT)
PPT har som oppgave å støtte barnehager og skoler i arbeidet med å skape et inkluderende og tilpasset læringsmiljø for barn, elever og voksne som har behov for særskilt tilrettelegging.
PP-tjenesten utarbeider sakkyndige vurderinger av behov for spesialpedagogisk hjelp i barnehage eller behov for individuell tilrettelagt opplæring i skolen.
Hvem har rett til hjelp fra PP-tjenesten?
Barn,unge og voksne som ikke har eller kan få tilfredsstillende utbytte av det ordinære opplæringstilbudet har rett til å få hjelp fra Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT).
Hvordan får jeg hjelp fra PP-tjenesten?
Lurer du på om barnet ditt trenger hjelp fra PP-tjenesten, bør du snakke med helsestasjonen, barnehagen eller skolen om bekymringen din. Alle henvisninger til PPT må gjennom barnehagen, helsestasjonen eller skolen.
Er du voksen? Se punktet "Voksenopplæring" lenger ned.
Hva slags hjelp kan jeg få?
Spesialpedagogisk hjelp for barn (0-6 år)
Hvis foreldrene, barnehagen eller helsestasjonen er bekymret for utviklingen til barnet, kan PPT utarbeide en sakkyndig vurdering og gi råd om hva barnet trenger. Dette kan for eksempel være råd og veiledning til foreldre og ansatte i barnehagen.
Barn som ikke går i barnehage kan også ha rett på spesialpedagogisk hjelp. Ta kontakt med PP-tjenesten dersom du har barn under skolealder som har behov for tidlig hjelp og støtte i utvikling og læring.
Individuell tilrettelagt opplæring i skolen
Elever som ikke har eller kan få utbytte av det ordinære opplæringstilbudet har rett til individuell tilrettelagt opplæring. Før det fattes vedtak om individuell tilrettelagt opplæring skal det foreligge en sakkyndig vurdering utarbeidet av PPT.
Hvis sakkyndig vurdering konkluderer med at eleven ikke har tilfredsstillende utbytte av ordinær opplæring, skal rektor ved den enkelte skole fatte vedtak om individuell tilrettelagt opplæring. Skolen utarbeider så en individuell opplæringsplan.
Les mer om særlig tilrettelagte undervisningstilbud og søk om plass til barn med særskilte behov.
Fremskutt eller utsatt skolestart
Barn skal som hovedregel begynne på skolen det året de fyller 6 år.
Hvis du mener at barnet ditt kan begynne på skolen ett år tidligere enn normalt, er det mulig å søke om dette.
Hvis du mener at barnet ditt har behov for utsatt skolestart, er det mulig å søke om dette.
Les mer om tidlig skolestart eller utsatt skolestart
Voksenopplæring
Voksne med rett til grunnskoleopplæring kan også ha rett til individuell tilrettelagt opplæring.
Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) kan gjøre en sakkyndig vurdering dersom den voksne selv ber om det, eller dersom voksenopplæringen vurderer at det kan være behov for individuell tilrettelegging. Det er et krav at den voksne alltid samtykker før en henvisning til PPT gjennomføres. Samtykket skal være informert og dokumentert, og den voksne skal forstå hva henvisningen innebærer og hva formålet med vurderingen er.
En sakkyndig vurdering fra PPT for voksne skal inneholde en vurdering av om den voksne har tilfredsstillende utbytte av opplæringen, hva som eventuelt hindrer dette, hvilke mål som er realistiske, hvilke tiltak som kan bedre utbyttet, og hvilken kompetanse de som gir opplæringen bør ha dersom det skal gjøres unntak fra vanlige krav.
Vurderingen bygger på samtaler og relevant dokumentasjon, som epikriser, logopedrapport/synsrapport og tidligere utredninger.
PPT vil ved behov gjennomføre en kartlegging gjennom testing.
Hvis PPT anbefaler individuell tilrettelagt opplæring, vil fagstaben for oppvekst fatte et vedtak basert på den sakkyndige vurderingen.
Ønsker du å klage på vedtaket om individuell tilrettelagt opplæring må du sende en klage til Fagstab oppvekst.
Hva skjer når barnet henvises til PPT?
Foreldrene blir kalt inn til en samtale, og som regel gjennomføres en samtale med barnet. Dette er en viktig del av vurderingen, og gir barnet mulighet til å uttrykke sine egne opplevelser og behov.
Barn har rett til å bli hørt i saker som angår dem, og PPT legger stor vekt på å ivareta denne retten. Samtalen tilpasses barnets alder og modenhet, og gjennomføres på en trygg og respektfull måte.
I enkelte tilfeller kan det være faglige grunner til å få frem barnets stemme på andre måter enn gjennom direkte samtale. Dette kan for eksempel være gjennom observasjon, lek, eller informasjon fra personer som kjenner barnet godt. Målet er alltid å få et helhetlig bilde av barnets situasjon og behov.
PPT vil ved behov gjennomføre en kartlegging av barnet gjennom observasjon, testing og samtale.
Utredningen sammenfattes i en sakkyndig vurdering.
Hva skjer etter at barnet er utredet av PPT?
Når utredningen er ferdig kalles foreldrene inn til et møte med PPT for tilbakemelding.
I møtet vil representanter fra barnets barnehage eller skole delta.
PPT vil også gjennomgå den sakkyndige vurderingen.
Hvis PPT anbefaler spesialpedaogisk hjelp eller individuell tilrettelagt opplæring, vil barnehagemyndigheten eller skolen fatte et vedtak basert på den sakkyndige vurderingen.
Foreldre må samtykke til at hjelp kan settes i gang.
Rett til å klage hvis du er uenig i vedtaket
Ønsker du å klage på vedtaket om spesialpedagogisk hjelp/individuell tilrettelagt opplæring må du sende en klage til barnehagemyndigheten eller til skolen.
Mål og tiltak for barnets opplæring
For barn og elever som mottar spesialpedagogisk hjelp eller individuell tilrettelagt opplæring, utarbeides det en individuell opplæringsplan (IOP).
IOP beskriver konkrete mål for opplæringen og hvilke tiltak som skal gjennomføres for å støtte barnets utvikling og læring. Planen tilpasses den enkeltes behov og evalueres jevnlig.
Ved slutten av barnehage- eller skoleåret utarbeides det en årsrapport som oppsummerer arbeidet og vurderer måloppnåelse.
Spesialpedagogisk hjelp i barnehage
Spesialpedagogisk hjelp gis til barn 0-6 år som har særlige behov for tidlig hjelp og støtte i utvikling og læring. Dette kan for eksempel være i språklige eller sosiale ferdigheter. Hjelpen kan gis til barnet individuelt og/eller i gruppe. Hjelpen omfatter veiledning til personalet i barnehagen, og det gis også tilbud om veiledning til foresatte. Retten til spesialpedagogisk hjelp gjelder uavhengig av om barnet går i barnehage eller ikke, og er hjemlet i Barnehageloven§ 31.
Les mer om barn (0-6 år) med behov for spesiell hjelp og støtte
Utøvende spesialpedagoger i barnehagen - hvem er de og hva gjør de?
Utøvende spesialpedagoger er fagpersoner med spesialpedagogisk kompetanse som jobber direkte med barn i barnehagen som har behov for ekstra støtte i sin utvikling og læring.
Spesialpedagogene bistår også med veiledning til foresatte og barnehagene.
Når starter spesialpedagogen sitt arbeid med barnet?
Spesialpedagogen blir involvert når det er gjort en sakkyndig vurdering fra Pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT), og barnet har fått vedtak om spesialpedagogisk hjelp. Dette skjer i samarbeid med foreldre og barnehagen, og alltid med samtykke fra foresatte.
Hva gjør spesialpedagogen?
Spesialpedagogen planlegger og gjennomfører målrettede tiltak tilpasset barnets behov. Spesialpedagogen jobber individuelt med barnet og/eller i små grupper. Spesialpedagogene samarbeider tett med barnehagens personale for å sikre helhetlig oppfølging. De deltar i utarbeiding og oppfølging av barnets individuelle opplæringsplan (IOP).
Spesialpedagogene veileder barnehagens personale for å styrke det spesialpedagogiske arbeidet. Målet er å støtte barnets utvikling innenfor områder som språk, sosialt samspill, lek og selvstendighet- slik at barnet får best mulig utbytte av barnehagetilbudet.
ABA-team (fagteam autisme)
ABA-teamet veileder og støtter barnehager og skoler i tilrettelegging og tiltak for å styrke ferdigheter som relasjonsbygging, kommunikasjon, læring og selvstendighet. Tiltakene tilpasses barnets individuelle behov og arbeidet skjer i tett samarbeid med foreldre, barnehagepersonale, lærere og andre fagpersoner.Det er fokus på strukturert og målrettet opplæring i et livsløpsperspektiv. For å komme i kontakt med ABA-teamet drøftes barnet eller eleven med PP-rådgiver i barnehage eller skole, som henviser internt.
Logopedtjenesten for barn og voksne
Synspedagog
Veiledningsordningen for nyutdannede barnehagelærere
Nyutdannede barnehagelærere tilbys profesjonsfaglig veiledning for å sikre overgang fra utdanning til yrkesliv. Veiledningen skal bidra til utvikling av yrkesidentitet og faglig trygghet i lærerrollen.
Veiledningen foregår gjennom faste samtaler,refleksjon over praksis og støtte i møte med utfordringer i hverdagen. Hver nyutdannet får en veileder på egen arbeidsplass - en erfaren kollega, fortrinnsvis med veilederutdanning. Veiledningen kan være individuell eller i gruppe,og innholdet tilpasses den enkeltes behov.
I tillegg arrangeres det kommunale nettverkssamlinger flere ganger i året, der nyutdannede møtes for faglig fellesskap og erfaringsdelig. Veiledere deltar også på egne nettverk, hvor det arbeides med veiledningsmetoder og aktuelle temaer for å styrke kvaliteten i veiledningen.
Ordningen er en del av kommunenes ressursteam for veiledning av nyutdannede i barnehage og skole, og har som mål å legge til rett for en trygg og faglig start i yrket - og å bidra til at nyutdannede blir værende i posisjonen.